Comisia Europeană a propus săptămâna trecută un plan de redresare după pandemia de COVID-19, în valoare totală de 750 miliarde de euro, din care României ar urma să-i revină peste 33 de miliarde de euro. O parte din acești bani vor fi utilizați pentru investiții în dezvoltarea județului Teleorman, un județ sărăcit în ultimii ani de administrația PSD.

Potrivit europarlamentarului PNL, Siegfried Mureșan, cele 33 de miliarde de euro alocate României reprezintă fonduri nerambursabile, dar și credite în condiții avantajoase.

“Important: 33 de miliarde de euro va primi România din Planul de redresare de 750 de miliarde de euro propus astăzi de Comisia Europeană pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Cele 33 de miliarde de euro vor fi, în mare parte, fonduri nerambursabile, dar și credite în condiții avantajoase. Vorbim de fonduri noi, în plus față de fondurile structurale și de coeziune pe care România oricum urmează să le primească în viitorul buget multianual al UE. Este un sprijin extrem de consistent care ne va ajuta să ne revenim mult mai ușor după criză. Sunt mulți bani cu care putem construi multe lucruri bune pentru oameni”, a scris Siegfried Mureșan, pe pagina sa de Facebook.

România se situează printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, prezentat miercuri de Comisia Europeană, potrivit unui document consultat de agenţia DPA, citata de Agerpres.

Potrivit acestui document, Executivul comunitar a alocat pentru România fonduri nerambursabile în valoare de 19,626 miliarde de euro, singurele state care au alocate sume mai mari fiind: Italia (81,8 miliarde de euro), Spania (77,32 miliarde de euro), Franţa (38,77 miliarde de euro), Polonia (37,69 miliarde de euro), Germania (28,8 miliarde de euro) şi Grecia (22,56 miliarde de euro).

Comparativ, o serie de state dezvoltate au alocate granturi de valori mult mai mici precum Danemarca, 2,15 miliarde de euro, Belgia 5,48 miliarde de euro, Olanda, 6,75 miliarde de euro, Austria, 4,04 miliarde de euro, Finlanda, 3,46 miliarde de euro, şi Suedia, 4,69 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*