Un grup de companii importante din Arabia Saudită și Franța au semnat 27 de acorduri la forumul de investiții de la Jeddah. Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a întâlnit astăzi cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman în timpul călătoriei sale oficiale în regiunea Golfului, unde vizitează Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar între 3 și 4 decembrie, notează Reuters.

Saudi Aramco a semnat cinci acorduri cu companii franceze, inclusiv un acord de explorare a unei afaceri cu vehicule pe bază de hidrogen cu Gaussin, a declarat sâmbătă gigantul petrolier într-un comunicat.

„Acordul dintre Aramco și Gaussin are ca scop stabilirea unei unități moderne de producție pentru vehicule pe șosea și off-road alimentate cu hidrogen în Regatul Arabiei Saudite”, mai spun reprezentanții Saudi Aramco.

Alte acorduri au acoperit domeniile tehnologiei de captare a carbonului, inteligenței artificiale și producției locale.

În România, compania franceză Naval Group, lider european în domeniul apărării navale, a câștigat, în asociere cu Șantierul Naval Constanța, contractul de achiziţie a corvetelor pentru Forțele Navale, dar semnarea contractului a fost tergiversată de partea română. 

Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța a câștigat licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru a livra Marinei Militare Române patru corvete Gowind echipate cu tehnologie și armament de ultima generație, printr-o ofertă care a inclus cea mai înaltă tehnologie navală la cel mai competitiv preț.

Naval Group și Șantierul Naval Constanța au anunțat că sunt pregătite să livreze marinei militare cea mai performantă tehnologie de luptă pe mare, de îndată ce contractul pentru construcția celor patru corvete este semnat.

Odată semnat contractul, Forțele Navale Române vor beneficia de patru corvete militare de tip Gowind, echipate cu un set de sisteme de luptă de ultimă generație, anti-submarin, anti-suprafață și antiaeriene, testate în lupta pe mare, conform standardelor NATO.

Corveta Gowind 2500, cu care Naval Group și SNC s-au situat pe primul loc în evaluările specialiștilor MApN, oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme, fiind echipată cu sisteme performante de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin, integrate prin sistemul de management al luptei Setis®.

Gowind a fost dezvoltată conform cu cele mai noi progrese tehnologice dezvoltate de Naval Group pentru fregatele mari, pentru a anticipa și îndeplini cerințele operaționale viitoare. Corveta Gowind este deja testată pe mare de Marina Egipteană, care este dotata cu patrunave de luptă construite în parterneriat cu Naval Group. Primă navă a fost construită în Franța în doar 38 de luni, iar restul seriei a fost construit cu succes în Egipt, în baza unui amplu program de transfer de tehnologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*