Gigantul francez Naval Group, lider european în tehnologie de luptă pe mare, este prezent în aceste zile la Black Sea Defense & Aerospace 2018, unde prezintă alături de Șantierul Naval Constanța (SNC) programul de cooperare industrială pentru construcția celor patru corvete scoase la licitație de statul român.

Într-o conferință de presă organizată în cadrul BDSA 2018, Vicepreședintele Executiv al companiei, Alain Guillou, a declarat că soluția propusă de Naval Group Marinei Române, corvetele Gowind® 2500, “sunt corvete de ultimă generație, testate în lupta pe mare, cu o platformă ultra-militarizată, echipată cu sisteme de lupta NATO pentru a face față noilor provocări de apărare și securitate”.

“Platforma combină performanțe militare remarcabile cu un set cuprinzător de sisteme anti-suprafață(ASW), anti-submarin (AsuW) și capabilități anti-război (AAW). Sistemul de luptă SETIS interoperabil NATO oferă marinei cele mai bune mijloace de gestionare și de luare a deciziilor pentru a asigura supremația asupra oricărui tip de amenințări. Este pe deplin testatat pe fregate FREMM.

De aceea, credem cu tărie că soluția noastră este cea mai bună pentru a îndeplini cerințele strategice și operaționale ale Marinei române”, a spus Alain Guillou.

Pe de altă parte, acesta a subliniat că Naval Group se bazează pe parteneri din țară și implică pe scară largă companiile industriale locale în activitatea sa.

“Ele devin parte a lanțului nostru global de aprovizionare pentru achiziționarea de echipamente, blocuri, sub-sisteme sau chiar nave întregi. În același mod, asigurăm pregătirea echipajelor, astfel încât să poată opera cel mai bine navele lor”, a adăugat Guillou.

În context, acesta a menționat că Naval Group a încheiat un parteneriat exclusiv cu Șantierul Naval Constanța, care are o experiență îndelungată în domeniul construcțiilor navale.

“SNC va avea capacitatea deplină de a construi corvetele în șantier, beneficiind și de sprijinul, și de experiența noastră vastă în domeniul transferului de tehnologie în întreaga lume. Marina Română, cât și industria, vor câștiga din acest proiect o adevărată autonomie și suveranitate în domeniul naval. Suntem pe deplin încrezători în capacitatea SNC de a dezvolta, cu sprijinul nostru, activitățile sale navale și de a crea noi locuri de muncă în România”, a mai spus Alain Guillou.

Prezent la conferința de presă, Viceamiralul Hubert L’Ebraly, reprezentant al Direcției Generale pentru Armament (DGA) din Franța, a declarat că “Naval Group nu este doar o companie care construiește nave, este partenerul DGA și al Marinei franceze de peste 100 de ani”.

“Naval Group este singura companie din Europa care poate proiecta și construi cele mai complexe sisteme pentru lupta pe mare și care are capacitatea de a realiza transfer tehnologic în România către partenerul să local, Șantierul Naval Constanța”,  a adăugat acesta.

La rândul său, Radu Rusen, director general al SNC, a declarat că oferta Naval Group – Șantierul Naval Constanța este cea mai potrivită pentru nevoile de luptă ale Marinei Române.

“Îndeplinim cele mai înalte cerințe în domeniu, convinși fiind, de asemenea, că România trebuie să obțină cea mai performantă tehnologie pentru banii alocați prin această investiție pe termen lung. Cei doi parteneri ai asocierii, Șantierul Naval Constanța și Naval Group consideră programul de corvete drept un proiect economic major franco-român, care va face posibil nu doar ca Forțele Navale Române să dispună de cea mai avansată tehnologie pentru lupta pe mare, ci va face posibil și un amplu transfer de tehnologie de ultimă generație pentru economia românească.

Acest lucru va consolida capacitățile naționale în domeniu și va conferi un avantaj strategic pe termen lung, României, de care va beneficia, în primul rând, marina. Corvetele Gowind încorporează tehnologie de vârf, testată în situații reale pe mare, inclusiv tehnologie folosită pe fregate și submarine. Pentru Marina română, corveta GoWind ar transforma radical capacitatea de acțiune în Marea Neagră, iar militarii români, al căror profesionalism este recunoscut în cadrul NATO, merită să se poată baza în eforturile lor pe cea mai înaltă tehnologie navală”, a declarat Radu Rusen.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*