Florence Parly, ministrul francez al forțelor armate, a anunțat vineri, la Centrul de expertiză pentru tehnici hidrodinamice al Agenției franceze pentru achiziții de apărare (DGA), lansarea programului pentru dezvoltarea celei de a treia generații de submarine cu propulsie nucleară purtătoare de rachete balistice SSBN (SNLE 3G) pentru Marina Militară. Acest program este o provocare majoră pentru Naval Group, un partener industrial cheie în asigurarea suveranității franceze. Primul submarin este programat să intre în serviciu operațional până în 2035. Alte trei submarine vor fi livrate apoi un interval de cinci ani.

Pierre-Eric Pommellet, CEO al Naval Group, a declarat cu această ocazie: „Naval Group este foarte mândru că își pune abilitățile, talentele și resursele industriale în slujba descurajării nucleare a Franței. Întreaga companie, împreună cu partenerii săi, va fi mobilizată pentru a realiza acest lucru. Suntem conștienți de responsabilitatea noastră și vom face tot posibilul, așa cum au făcut generațiile anterioare, pentru a oferi Franței instrumentul suveranității sale”.

SSBN rămâne unul dintre cele mai complexe produse industriale realizate vreodată. Proiectarea și construcția necesită cunoștințe rare, mijloace industriale unice și capacitatea de a uni contribuțiile a două sute de companii partenere care alcătuiesc baza industrială franceză de apărare, prezentă în toată țara.

Naval Group beneficiază de o poziție unică ca arhitect și integrator de sisteme, care îi permite, în colaborare cu TechnicAtome, principalul contractor pentru camera de cazan nuclear, să își asume responsabilitatea generală pentru construcția și pentru a garanta controlul calității, termenelor și costurilor.

Un program de bază pentru suveranitatea franceză 

Programul își propune să furnizeze o nouă generație de patru submarine cu rachete balistice alimentate cu energie nucleară, care să servească nevoile operaționale ale marinei franceze între anii 2030 și 2090. Acestea vor înlocui treptat a doua generație de SSBN, care va fi eliminată treptat din serviciul activ în anii 2030 și 2040, pentru a fi înlocuit cu aceste submarine de a treia generație.

Programul se desfășoară în numele guvernului francez, sub egida DGA și a Comisiei franceze pentru energii alternative și energie atomică (CEA), împreună cu Statul Major al Forțelor Armate și Marina Franceză.

Mobilizarea întregii industrii de apărare navală

Peste 200 de companii din baza industrială și tehnologică a apărării franceze vor colabora cu Naval Group pentru a furniza servicii de proiectare sau construcție pentru echipamente și sisteme.

În următorii 30 de ani, acest program va reprezenta până la 100 de milioane de ore de lucru, inclusiv 15 milioane de ore de proiectare și peste 80 de milioane de ore de construcție.

Sunt necesare 400 de abilități

Majoritatea șantierelor Naval Group vor fi mobilizate pentru acest program.

La șantierul Cherbourg, peste 300 de angajați lucrează în activități de proiectare, iar construcțiile reprezintă mai mult de 2.000 de angajați. Echipele din Cherbourg vor construi platforma (carena, structura, o parte a modulelor interne), vor integra echipamentele și sistemele în platformă și vor efectua punerea în funcțiune și testarea instalațiilor submarinului.

Șantinerul din Nantes-Indret va produce componentele principale ale camerei centrale și va construi modulele principale, cum ar fi modulul unității de motoare și modulul camerei centrale nucleare.

Șantinerul Angoulême-Ruelle va proiecta și construi echipamentul structural al submarinului: tuburi de lansare a armelor, catarguri, sistem de manipulare a armelor etc.

Șantinerul Ollioules va fi site-ul de referință pentru sistemele de informații încorporate. Acesta va proiecta și va integra sistemul de luptă și sistemul de control.

Șantinerul Bagneux concentrează diverse activități de gestionare a programelor.

Șantinerul Lorient va contribui la proiectarea SNLE 3G și va produce piesele compozite.

Șantinerul Brest va fi chemat să pregătească recepția și sprijinul viitorului SNLE 3G, în centrul bazei Ile Longue, precum și testele sale pe dispozitivul de lansare din Cherbourg.

În România, asocierea Naval Group – Șantierul Naval Constanța, câștigătoare a contractului de achiziţie a corvetelor pentru Forțele Navale

În Romania, Naval Group, în asociere cu Șantierul Naval Constanța, a câștigat licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru a livra Marinei Militare Române patru corvete echipate cu tehnologie și armament de ultima generație, printr-o ofertă care a inclus cea mai înaltă tehnologie navală la cel mai competitiv preț.

Naval Group și Șantierul Naval Constanța sunt pregătite să livreze marinei militare cea mai performantă tehnologie de luptă pe mare, de îndată ce contractul pentru construcția celor patru corvete este semnat.

Odată semnat contractul, Forțele Navale Române vor beneficia de patru corvete militare de tip Gowind, echipate cu un set de sisteme de luptă de ultimă generație, anti-submarin, anti-suprafață și antiaeriene, testate în lupta pe mare, conform standardelor NATO.

Corveta Gowind 2500 cu care Naval Group și SNC s-au situat pe primul loc în evaluările specialiștilor MApN oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme, fiind echipată cu sisteme performante de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin, integrate prin sistemul de management al luptei Setis®.

În ianuarie, Marina Egiptului a preluat prima corveta Gowind construită local, în baza transferului de tehnologie de la Naval Group

Denumită Port Said, aceasta este cea de-a doua corvetă clasa Gowind 2500 comandată de Marina Egiptului și construită la Alexandria Shipyard în cadrul unui contract care a cuprins și transfer tehnologic, între Egipt și Naval Group.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*