Deblocarea și finalizarea procedurii de atribuire privind construirea celor patru corvete multifuncționale pentru dotarea Marinei Române, blocată în instanță, după ce compania olandeză Damen a contestat procesul de achiziție, ar reprezenta o reală oportunitate pentru dezvoltarea industriei românești de apărare. Grav afectată de pandemia de coronavirus, industria de apărare din România are nevoie de începerea rapidă a programului pentru a supraviețui crizei în care se află.

Deși Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv cererea Damen de anulare a procedurii de atribuire a contractului pentru construcţia corvetelor militare multifuncţionale, pe rolul instanțelor mai există încă trei dosare prin care compania olandeză contestă rezultatul licitației.

După ce a pierdut licitația în fața asocierii dintre Naval Group, liderul european în construcția de nave miliare, și Șantierul Naval Constanța (SNC), Damen încearcă, prin orice metode, să tergiverseze finalizarea procedurii și demararea construcției corvetelor la Constanța.

Corvetele ar urma să fie construite de Șantierul Naval Constanța (SNC), în baza unui amplu acord de cooperare industrială cu Naval Group, o companie cu o vastă experiență în în transferul de tehnologie și know-how către industria locală. De-a lungul timpului, Naval Group a fost implicată în proiecte complexe de cooperare industrială în Egipt, Australia sau Brazilia.

Pe lângă Șantierul Naval Constanța (SNC), prin programul de offset, circa 80% din valoarea contractului s-ar întoarce în industria de apărare românească. Banii ar urma să ajungă la companiile romănești care vor subcontractate în acest proiect, generând sute de locuri de muncă cu valoare adăugată ridicată în România.

Practic, realizarea proiectului de către asocierea Naval Group – Șantierul Naval Constanța ar duce la revitalizarea industrieri românești de apărare, aflată în criză de la debutul pandemiei de coronavirus, și ar da șansa unui autentic transfer de tehnologie către operatori cu capital integral românesc.

Cine sunt companiile care au câștigat licitația pentru construirea corvetelor?

Naval Group este liderul european în domeniul apărării navale. Naval Group folosește know-how-ul său extraordinar, resursele industriale unice și capacitatea de a organiza parteneriate strategice inovatoare pentru a răspunde cerințelor clienților săi. Fiid atât integrator de sistem, cât și contractor principal, grupul proiectează și produce submarine și nave de suprafață. De asemenea, furnizează servicii șantierelor navale și bazelor navale. În plus, grupul oferă o gamă variată de soluții de energie regenerabilă marină. Atent la responsabilitatea socială corporativă, Naval Group a aderat la Pactul Global al Națiunilor Unite. Grupul a raportat venituri de 3,7 miliarde de euro și are 15.168 angajați (date pentru 2019).

Înființată de Anghel Saligny în urmă cu 125 de ani, Șantierul Naval Constanța a produs peste 400 de nave militare și comerciale, fiind cel mai experimentat șantier din România, cu cel mai mare număr de nave construite. Numai în ultimii 17 ani, de la privatizare, SNC a construit și livrat peste 30 de nave. SNC este auditată la nivel internațional în ceea ce privește capacitatea de a construi nave militare de tipul corvetelor, dar și de dimensiuni mult mai mari. Șantierul Naval Constanța are și o certificare NATO pentru construcția și repararea navelor militare.

Șantierul Naval Constanța (simbol SNC) este listată la Bursa de Valori București din 1997.

Specialiștii navali ai SNC au construit fregata Mărășești la Șantierul Naval 2 Mai Mangalia, care inițial a fost înființată ca filială de producție a Șantierului Naval Constanța.

De asemenea, este relevant faptul că Șantierul Naval Constanța, prin transferul de tehnologie realizat de BAE Systems, asigură lucrările de andocare, întreținere și modernizare periodică a fregatelor de tip 22 Regina Maria și Regele Ferdinand, construite în șantiere britanice, de la livrarea lor Marinei Române până în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*