SIMAVI, cel mai mare integrator de produse software din România, a organizat joi workshopul online „Trends, opportunities and choices in designing cyber resilient EPES infrastructure”, dedicat protejării infrastructurilor critice în fața atacurilor cibernetice.

Evenimentul, parte a proiectului european EnergyShield, dezvoltat de SIMAVI în parteneriat cu 17 parteneri europeni, a abordat prioritățile și provocarile din acest an în ceea ce privește crearea unei culturi a securității cibernetice la nivel european și asigurarea securității infrastructurilor critice.

Participanții la eveniment au subliniat necesitatea de a avea un instrument complet, care să acopere întreg spectrul de securitate al infrastructurilor energetice și de utilități: producător, consumator, distribuitor și care să asigure un răspuns prompt și eficient în fața atacurilor cu potențial de destabilizare sau distrugere a infrastructurilor critice.

În cadrul evenimentului, SIMAVI a prezentat instrumentele EnergyShield, dezvoltate pentru protecția infrastructurii critice din domeniul energiei. Acest set de instrumente combină unelte inovatoare pentru asigurarea securității cibernetice, care vor fi adaptate și configurate pentru a fi folosite în infrastructura critică: detectarea vulnerabilităților (aplicație pentru modelarea atacurilor), monitorizare și protecție (aplicații pentru detectarea anomaliilor și DDoS) și un sistem SIEM.

Instrumentele de monitorizare și protecție se concentrează pe permiterea unui răspuns rapid la atac, automatizând treptat informațiile de securitate și procesul de gestionare a evenimentelor de acest tip.

Crearea unui mediu virtual comun (toolkit) de prezentare și exploatare a unor aplicații care oferă protecție în fața unor vectori de atac diferiți este în concordanță cu creșterea din ultimii ani a cerințelor de securitate cibernetică din sectorul energetic. Acest set complex de instrumente va fi testat în Bulgaria și în Italia, iar scenariile de test vor include atacuri asupra tehnologiei informatice și asupra tehnologiei operaționale specifice.

Înregistrarea evenimentului este disponibilă aici.

Mai multe informatii despre proiectul EnergyShield sunt disponibile aici.

Partenerii care implementează proiectul EnergyShield sunt: SIMAVI (Romania), PSI Software AG (Germania), SI-GA Data Security (Israel), Foreseeti (Suedia), L7 Defense (Luxemburg), Tech Inspire (Marea Britanie), Konnekt Able Technologies Limited (Irlanda), City University of London (Marea Britanie), Kungliga Tekniska Hoegskolan (Suedia), Universitatea Tehnică Nationala din Atena (Grecia), Compania de software Eood (Bulgaria), Kogen Zagore (Bulgaria), Mvets Lenishta (Bulgaria), Elektroenergien Sistemen Operator (Bulgaria), CEZ Distribution (Bulgaria), MIG 23 (Bulgaria), DIL DIEL (Bulgaria) și IREN (Italia).

Acest proiect a primit finanțare din programul de cercetare și inovare H2020 al Uniunii Europene, în baza Acordului de finanțare nr. 832907.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*