Energia, industria petrochimică și apărarea sunt sectoarele pe care Ministrul Economiei, Virgil Popescu, le-a indicat într-un interviu pentru Bloomberg drept prioritare pentru relansarea economica a României în contextul crizei cauzate de epidemia de coronavirus.

Însă ce proiecte ar putea ajuta, concret, la revenirea economiei? De exemplu, investițiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră, blocate de incertitudinea legislativă, sau proiectul privind construirea celor patru corvete multifuncționale pentru dotarea Marinei Române, blocat în instanță.

Licitația pentru construirea corvetelelor multifuncționale a fost câștigată detașat de asocierea dintre Naval Group, lider european în construcția de nave miliare, și Șantierul Naval Constanța (SNC), dar procedura de atribuire a contracului a fost blocată în instanță, după ce compania olandeză Damen a contestat procesul de achiziție.

Deblocarea și finalizarea procedurii de atribuire ar reprezenta o reală oportunitate pentru dezvoltarea industriei românești de apărare, având în vedere succesul programelor complexe de cooperare industrială în care a fost implicata Naval Group de-a lungul timpului, precum și experiența unică a companiei în transferul de tehnologie și know-how către industria locală.

Construcția corvetelor se va realiza la Șantierul Naval Constanța, în baza unui acord care include un amplu transfer de tehnologie și va implica companiile românești din industria de apărare, care se vor angaja nu numai în construcția corpului platformei, ci și în misiuni de înaltă calificare, cum ar fi integrarea sistemului de luptă și a software-ului central.

De altfel, Viorel Manole, directorului PATROMIL, a declarat în numeroase rânduri că reprezentanții industriei de apărare din România au avut discuții extrem de încurajatoare cu Naval Group privind implicarea companiilor de profil în acest program.

Realizarea proiectului de către asocierea Naval Group – Șantierul Naval Constanța ar da șansa unui autentic transfer de tehnologie către operatori cu capital integral românesc, nu doar în ceea ce privește dezvoltarea corvetelor, cât și în ceea ce privește cerințele de offset, dezvoltarea unui centru de mentenanță pentru Forțele Navale Române și instruirea personalului. Prin programul de offset, circa 80% din valoarea contractului s-ar întoarce în industria de apărare românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*