Elevii care susțin în acest an Evaluarea Națională și Bacalaureatul nu vor mai avea numele afișate publicat nici la avizierul școlii, nici pe site-ul edu.ro.  Cei de clasa a VIII-a au primit la proba de miercuri, ultima, un cod unic cu care se vor identifica, pentru a-și putea afla notele. Măsura apare pentru a  putea respecta prevederile europene de protecție a datelor personale, după ce mai mulți părinți nu și-au dat acordul, solicitat în scris, după prima probă la Evaluarea Națională, pentru prelucrarea datelor copiilor lor, a explicat pentru Digi24 secretarul de stat în Ministerul Educației, Luminița Barcari.

„Am ales să anonimizăm numele și prenumele copilului pentru că avem o solicitare din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu caracter Personal și într-adevăr, trebuia să respectăm regulamentul Uniunii Europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, a spus Luminița Barcari.

„La prima probă, au primit o declarație pe care părintele ar fi trebuit să o compleze, pentru că acești elevi, absolvenții de clasa a VIII-a încă sunt minori. Deci, părintele trebuia să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și pentru că au fost foarte mulți părinți care nu și-au dat acordul, am ales să luăm o decizie la nivel de sistem, de minister, astfel încât să anonimizăm numele și prenumele. Legea educației naționale prevede că rezultatele acestor examene sunt publice, dar rezultatele înseamnă, de fapt, notele pe care copilul le ia la fiecare probă și media”, a completat Barcari.

Astfel, la școală, la avizier, părinții și copiii vor găsi o listă cu notele și mediile obținute, numai că, în loc de nume, va figura acel cod primit de elevi după proba de matematică. La fel vor fi afișate rezultatele și pe site-ul Ministerului Educației. Elevii se vor regăsi și se vor identifica singuri după acel cod primit.

În cazul în care elevii rătăcesc acest cod, școlile păstrează o evidența în catalogul Centrului de examen, cod ce îi va fi comunicat elevului, la nevoie, a spus Luminița Barcari, secretar de stat în MEC.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.