Pe 28 septembrie, Nikólaos Panayotópoulos, ministrul grec al apărării, Pierre Eric Pommellet, CEO al Naval Group, și Eric Béranger, CEO al MBDA, au semnat un memorandum de înțelegere pentru deschiderea negocierilor pentru a furniza Marinei Elene (HN) trei fregate de apărare și intervenție (FDI HN) și echipamentele acestora, precum și o fregată suplimentară opțională.

Fregatele FDI HN vor fi construite în șantierul naval Naval Group din Lorient, unde tocmai a intrat în producție cea de-a doua navă din seria pentru Marina franceză.

Fregatele va fi un atu de putere și suveranitate pentru Grecia, iar Marina elenă va avea o flotă de suprafață de ultimă generație, de înaltă performanță.

Fiind o fregată de prim rang, FDI HN include cele mai performante tehnologii ale Naval Group, Thales și MBDA, care va furniza în special rachetele ASTER 30 B1 și Exocet MM40 Block 3C. Nava este pe deplin interoperabilă cu flotele europene și NATO.

Grecia va deveni al doilea client al acestui tip de fregată, ducând numărul de unități produse de la cinci pentru marina franceză la opt în total, plus una suplimentară.

Contractul semnat de francezi cu Grecia vine în contextul în care Australia a reziliat un contract semant cu Naval Group pentru 12 submarine

Potrivit informațiilor din presă, decizia australienilor de a rezilia contractul a fost o decizie politică și strategică, fără legătură cu capabilitățile Naval Group. Pe 15 septembrie, Joe Biden a anunțat AUKUS, un pact de securitate pentru zona Indo-Pacifică între SUA, Marea Britanie și Australia.

Naval Group oferea Australiei o capacitate suverană care cuprindea submarine convenționale de înaltă performanță, ceea ce înseamnă transferul de tehnologie pentru a putea proiecta, construi și întreține submarinele sale în mod independent. Naval Group era în echipă cu americanii de la Lockheed Martin, căruia Australia îi încredințase sistemul de luptă. 

Franța este una dintre puținele țări din lume care deține tehnologia nucleară pentru a construi submarine de atac (SSN) și submarine cu rachete balistice (SSBN) cu o performanță excepțională.

Din anii 1960, Franța construiește o industrie completă sub supravegherea CEA și a Agenției Franceze pentru Achiziții (DGA), fiind la a treia generație de SSBN-uri și a doua generație de SSN-uri, odată cu intrarea iminentă în funcțiune a Suffren, prima dintre cele șase submarine noi comandate de Marina Franceză. Naval Group este singura companie din lume care știe să fabrice atât submarine convenționale, cât și submarine cu energie nucleară de la început până la sfârșit.

De altfel, Scott Morrison, premierul australian, a declarat public că Naval Group nu are nicio vină pentru terminarea contractului. 

„Vreau să fiu clar, rezilierea contractului nu reflectă în niciun fel forma sau capabilitățile submarinului din clasa Attack, ale Naval Group și angajamentul guvernului francez și, într-adevăr, al președintelui Macron personal pentru acest proiect. Au fost parteneri buni. Aici este vorba de interesul nostru strategic, de cerințele noastre de capacitate strategică și de un mediu strategic schimbat și a trebuit să luăm acea decizie,” a declarat Scott Morisson.

Guvernul australian a menționat că parteneriatul cu Guvernul Franței și Naval Group în cadrul programului de submarine convenționale din clasa Attack ar fi avut ca rezultat „cel mai capabil și letal submarin convențional construit vreodată.”

 „Guvernul australian ar dori să mulțumească celor care au lucrat pentru dezvoltarea submarinelor din clasa Attack, Naval Group, Guvernului Franței și Lockheed Martin Australia pentru eforturile depuse până în prezent. Cu toate acestea, schimbările accelerate ale securității regionale fac ca submarinele convenționale să nu fie adecvate nevoilor noastre operaționale în deceniile următoare.  Această decizie nu a fost luată cu ușurință. Parteneriatul nostru cu Guvernul Franței și Naval Group în cadrul programului de submarine convenționale din clasa Attack ar fi avut ca rezultat cel mai capabil și letal submarin convențional construit vreodată”, se arată într-o declarație de presă a guvernului din Canberra. 

Potrivit lui Pierre Éric Pommellet, CEO al Naval Group, „rezilierea este un caz prevăzut în contract și care va avea ca rezultat, printre altele, plata costurilor suportate deja, dar și a celor viitoare, legate de „demobilizarea” fizică a infrastructurii, IT și reclasificarea angajaților”. 

„La Naval Group, nici în Franța, nici în Australia nu am avut niciun avertisment sau informație că devenim un plan B pentru un plan A care implică SUA și Marea Britanie. Discuțiile dintre aceste două țări și Australia se desfășoară probabil într-un cerc foarte restrâns la cel mai înalt nivel politic de câteva luni”, a declarat Pierre Éric Pommellet.

Naval Group este în continuare alături de ceilalți clienți ai săi: Marina Franceză, India, Brazilia, Egipt, Belgia și Olanda. 

„Suntem în contact strâns cu toți clienții noștri și avem o relație foarte bună cu aceștia. Acordul australian nu ne distrage atenția de la celelalte angajamente. Viitorul Naval Group este dat de comenzile sale franceze și internaționale. Avem comenzi solide pentru 5 submarine de atac nuclear din clasa Barracuda, 4 submarine nucleare de generația a treia, fregate și portavionul de nouă generație. La nivel internațional, avem și submarine pentru India și Brazilia, și nave de suprafață în Egipt, Belgia și Olanda”, a declarat Pierre Éric Pommellet. 

În România, asocierea Naval Group – Șantierul Naval Constanța, câștigătoare a contractului de achiziţie a corvetelor pentru Forțele Navale

Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța a câștigat licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru a livra Marinei Militare Române patru corvete Gowind echipate cu tehnologie și armament de ultima generație, printr-o ofertă care a inclus cea mai înaltă tehnologie navală la cel mai competitiv preț.

Naval Group și Șantierul Naval Constanța sunt pregătite să livreze marinei militare cea mai performantă tehnologie de luptă pe mare, de îndată ce contractul pentru construcția celor patru corvete este semnat.

Odată semnat contractul, Forțele Navale Române vor beneficia de patru corvete militare de tip Gowind, echipate cu un set de sisteme de luptă de ultimă generație, anti-submarin, anti-suprafață și antiaeriene, testate în lupta pe mare, conform standardelor NATO.

Corveta Gowind 2500, cu care Naval Group și SNC s-au situat pe primul loc în evaluările specialiștilor MApN, oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme, fiind echipată cu sisteme performante de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin, integrate prin sistemul de management al luptei Setis®.

Gowind a fost dezvoltată conform cu cele mai noi progrese tehnologice dezvoltate de Naval Group pentru fregatele mari, pentru a anticipa și îndeplini cerințele operaționale viitoare. Corveta Gowind este deja testată pe mare de Marina Egipteană, care este dotata cu patrunave de luptă construite în parterneriat cu Naval Group. Primă navă a fost construită în Franța în doar 38 de luni, iar restul seriei a fost construit cu succes în Egipt, în baza unui amplu program de transfer de tehnologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*