Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a publicat un ghid referitor la comportamentul populației în zonele cu risc, în urma inundațiilor din ultima perioadă. Specialiștii atrag atenția asupra apariției unor boli precum hepatita, dizenteria, leptospiroza sau bolilor transmise prin intermediul țânțarilor, potrivit Agerpres.

DSP Galați, despre bolile care pot apărea după inundații / Recomandări

DSP a anunțat că efectele inundațiilor asupra sănătății pot apărea fie direct prin contactul cu apa, fie indirect, ca urmare a deficiențelor la nivel de infrastructură, aprovizionare cu alimente și apă.

Totodată, efectele asupra persoanelor expuse la apa din inundații pot include răni cauzate de contactul cu anumite obiecte, căderi, electrocutări, infecții respiratorii, precum și boli transmise prin diverși vectori.

„Creşterea temperaturilor în timpul sau după inundaţii şi apa rămasă sunt factori care favorizează înmulţirea ţânţarilor. Aceştia pot transmite boli infecţioase. De aceea: purtaţi îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi şosete; utilizaţi substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care să le aplicaţi pe părţile descoperite ale corpului; acoperiţi pătuţul copilului sau căruciorul cu plase împotriva ţânţarilor; utilizaţi plase de protecţie la uşi, ferestre şi în jurul patului; evacuaţi apa stagnantă din curte şi/sau din diverse vase din afara locuinţei”, informează DSP.

Bolile grave pot apărea și din cauza rozătoarelor sau animalelor decedate.

„În timpul sau după ploi abundente şi inundaţii, ar putea apărea unele boli infecţioase transmise de rozătoare. O astfel de boală este leptospiroza. De aceea este necesar să luaţi în considerare următoarele sfaturi: controlul rozătoarelor de casă este foarte important; păstraţi alimentele în dulapuri şi/sau recipiente sigilate, care să nu fie la îndemâna rozătoarelor; asiguraţi-vă că toate intrările şi ferestrele sunt sigilate corespunzător pentru a împiedica pătrunderea rozătoarelor; sigilaţi deşeurile în coşurile de gunoi. Apele de inundaţie şi apele stagnante post-inundaţie prezintă diverse riscuri pentru sănătatea umană: boli infecţioase (boală diareică acută, hepatită virală A sau dizenterie), pericole chimice, răni, înec”, mai arată sursa citată anterior.

Unele boli infecțioase pot apărea după inundații din cauza scăderii sanitației sau supraaglomerării în cazul persoanelor care au fost evacuate și cazate în adăposturi temporare. În plus, consumul de apă ori alimente contaminate de apa din inundații pot duce la apariția bolilor precum Salmoneloza sau infecția cu E.coli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*