Alexandru Coșbuc-Ionescu, vicepreședinte și director al Diviziei Comerciale în cadrul companiei Software Imagination & Vision (SIMAVI), a vorbit, într-un interviu pentru Ziare.com, despre potenţialul uriaş al tehnologiilor VR și AR dezvoltate în cadrul proiectului european PALAEMON.

Π: Ați lansat de curând proiectul PALAEMON care, din câte înțelegem, va schimba semnificativ modul în care se va realiza evacuarea navelor de croazieră în caz de incidente maritime. Cum a luat naștere PALAEMON ?

R: Ideea proiectului PALAEMON a pornit de la dezastrele maritime din ultimii ani care ne reamintesc că suntem departe de a stăpâni mările. PALAEMON a fost creat pentru ca în timpul unei urgențe sau unui incident grav, evacuarea pasagerilor să se facă cu maximă eficiență.

Proiectul se adresează companiilor care dețin nave mari de croazieră și RoPax, adică feriboturi de croazieră, și combină expertiza mai multor parteneri din domeniul fabricării navelor de croazieră, marii operatori de nave de croazieră, societăți de clasificare, organizații specializate în producerea de senzori, un grup multidisciplinar de inovatori (precum SIMAVI), experți în eLearning și formare virtuală.

Î: Cu ce vine nou proiectul?

R: PALAEMON propune dezvoltarea și evaluarea unui sistem sofisticat de evacuare centralizată în masă combinat cu un ecosistem inteligent de componente critice. Vă explic.

Ecosistemul inteligent propus de PALAEMON încorporează tehnologii inovatoare pentru detectarea, monitorizarea și numărarea persoanelor aflate la bord; servicii de localizare, precum și date în timp real în timpul accidentului.

Acestea vor fi integrate într-un sistem independent, inteligent, de monitorizare a situației și de orientare, care va oferi echipajului o cale eficientă de evacuare pentru mulțimi mari de pasageri.

Practic, va contribui la salvarea de vieți și va spori capacitatea de a detecta, preveni și atenua orice problemă care decurge din accidente și dezastre fizice sau provocate de om.

Î: Ce tehnologii spectaculoase sunt folosite în cadrul PALAEMON?

R: SIMAVI este cel mai mare integrator de produse software din România. Oferim o platformă pentru crearea de conținut educațional interactiv, implementăm sisteme de management al învățării, dezvoltăm cursuri digitale în diverse domenii și pe tehnologii diferite, inclusiv Realitate Augmentată și Virtuală.

Ca partener tehnologic al PALAEMON, SIMAVI va conduce dezvoltarea programului de instruire, folosind ochelari cu Realitate Augmentată, pentru întregul echipaj al unei nave. În timpul simulărilor, Realitatea Augmentată va suplini câteva caracteristici critice.

În primul rând, ochelarii vor oferi echipajului asistență și îndrumare în timp real în timpul scenariilor.

În al doilea rând, tehnologia de ultimă generație va furniza membrilor echipajului informații vitale cu privire la starea navei, cu privire la orice schimbări sau actualizări ale strategiei de evacuare, monitorizând în același timp pasagerii și mediul.

În plus, AR va permite comunicarea în timp real a membrilor echipajului în timpul scenariilor de evacuare, facilitând schimbul de informații exact la timp între participanți.

Î: Cum va fi format echipajul navelor sau alți beneficiari să gestioneze corect noile tehnologii propuse de PALAEMON ?

R: Având o mare experiență în activități de formare, SIMAVI va conduce Academia PALAEMON. Imaginați-vă că, echipați cu căști Oculus Quest, utilizatorii VR vor avea posibilitatea de a practica în siguranță diverse scenarii legate de siguranța pasagerilor. Tehnologia VR va permite, practic cooperarea directă dintre stagiari și experți în materie.

Vă dau doar câteva exemple de sarcini specifice care pot fi efectuate în PALAEMON cu ajutorul VR: instruirea personalului și, foarte important, evacuarea lui, dezvoltarea scenariilor pentru simulări, dar și îmbunătățirea continuă a procedurilor de siguranță.

Alexandru Coșbuc-Ionescu a condus cu succes proiecte internaționale de eLearning cu zeci de mii de beneficiari, în Romania și în Emiratele Arabe Unite. Astăzi gestionează proiectele cu componentă educatională digitală pentru Comisia Europeană.

Acest proiect a primit finanțare din programul Uniunii Europene de cercetare și inovare Orizont 2020 în baza acordului de subvenție nr. 814962.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*