Demisia ministrului Sănătății, Victor Costache, vine ca urmare a declarațiilor sale din seara de 25 martie, când acesta a afirmat că toți bucureștenii vor fi testați „door-to-door” pentru coronavirus. Declarația sa, ce nu are la bază o decizie a Guvernului și nici posibilitatea logistică de confirmare, a indignat Comitetul de Urgență, Partidul Național Liberal și Guvernul.

„Astăzi am semnat un protocol împreună cu domnul Streinu Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ de tipul celui din Coreea de Sud, dorim să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti cu echipe mobile de testare door-to-door”, a anunțat miercuri seara Victor Costache la Adevărul Live, menționează Digi24.

Anunțul ministrului a fost dublat de declarațiile făcute în paralel de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a spus că va începe această campanie de testare în masă în Bucureșți și că Primăria a pus la dispoziție 13 mașini. ”Astfel, cele 13 autoturisme din dotarea Companiei Municipale Managementul Transportului vor deservi Institutul Matei Balș, urmând a fi folosite pentru testarea în masă a bucureștenilor din grupele de risc (seniori și bolnavi cronici), precum și pentru pacienții infectați cu coronavirus, care vor fi sub tratament la domiciliu”, a scris Gabriela Firea și pe pagina sa de Facebook, miercuri seara.

Valul reacțiilor din partea populației a variat: de la întreăbări leagte de când începe testarea bucureștenilor, până la neînțelegerea acestui fapt, dat fiind că sucevenii se află într-o situație mult mai dificilă, din cauza virusului la momentul actual.

Ca urmare a amplorii acestor declarații, premierul Ludovic Orban a avut i-a cerut lui Victor Costache să-și prezinte demisia.

Posibilitatea testării colective pare imposibilă din cauză că, din punct de vedere tehnic, autoritățile nu dețin resursele necersare în aceste momente. Surse guvernamentale susțin însă că vor fi testați medicii și personalul medical din spitale.

Conform normelor date de INSP,  prioritari la testare sunt: persoanele simptomatice care au fost în străinătate, contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat, cazuri de infecție respiratorie acută severă, care au fost testate negativ pentru gripă, din toate categoriile de varstă și din toate spitalele și persoane instituționalizate simptomatice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*